Recipe: Ketam Masak Balado
Di sambung kisah EL semalam. Seharian makan kat umah je. Yang bestnye memasak dari menu pagi sampailah untuk dinner. Yang dinner ni special sket sbb Hb wat suprise, beli 5 ekor ketam fresh direct dari nelayan yang baru naik darat. Fuhh... sangat la fresh dan besar2 pulak tu. Dah la besar dan fresh, murah pulak tu. 5 ekor ketam, hanya RM19 je. Tekejut winzpink ngan harga semurah tu. Balik tu apa lagi, siap2 mandi dan solat maghrib, terus je masak untuk dinner. Memang selera la makan, maklomla ketam fresh. So, hari ni winzpink nak share resipi ketam semalam yang telah direka khas. Resipi main campak2 je. Tp jadi, pedas dan terangkat. So untuk readers yang nak try boleh la cuba resipi di bawah ;)
Ketam masak balado
Bahan-bahan:
Cadangan: Untuk 3 ekor ketam
2 Sudu besar cili kisar
2 Sudu besar bawang kisar
1 Sudu kecil ayam jawa
1/2 Sudu kecil belacan
Sedikit air
Sedikit garam (secukup rasa)
Sedikit gula (secukup rasa)
2 Sudu besar sos cili (secukup rasa)
Cara-cara:
1. Gaul asam jawa dan belacan di dalam setengah mangkuk air,
2. Panaskan minyak, tumis cili dan bawang hingga pecah minyak,
3. Masukkan air asam jawa dan belacan yang telah digaul tadi,
4. Masukkan segelas air,
5. Masukkan sos cili, gula dan garam secukup rasa,
6. Masukkan ketam yang dibelah2 dua,
7. Gaul rata ketam dan kuah,
8. Tutup kuali dalam 10-15 minit sehingga ketam masak,
9. Siap untuk dihidang.
Selamat Mencuba ;)
2 comments:
Uishhh...beshnya kalo ketam msk ngan telur masin merah tuh!Garing2....
Uih belom penah coba lg. Sedap ka ngn telor masin. Meh la share resipi.
Post a Comment