Qaef fun time at GH

| | 0 comments |

Saturday, June 15, 2013

Last week (last week of skol break), we all travel ke kl untuk hadiri majlis aqiqah anak buah di rumah mertua kt KL. So daddy biasa lah dengan unplan travel dia tak semena2 ajak singgah and tidur kat sana. So aku apa lagi, layanlah. Memandangankan dah lama teringin nak bawak Qaef ke GH. Bukan main happy lah dia dpt have fun dekat indoor tu. Malam 1st sampai masing2 letih, masuk hotel terus tidor. Esoknya pagi2 lagi terus terjah ke indoor.













Post Qashaf Yg Agak Delay

| | 0 comments |

Friday, June 14, 2013

Oleh kerana blog ni tersangatlah delay akibat kelahiran Qashaf 5 bulan yang lepas. So untuk meringkaskan kejadian yang telah berlaku sejurus kelahiran Qashaf. Terimalah beberapa sisipan yang serba ringkas.

Chek-it-out readers ;)

 
Qashaf 1st day lahir

Qashaf 1st day lahir 


Qaef yg blur2 dgn kehadiran adiknya. Know what? Dia sgt berperangai selama sebulan mintak diberi perhatian. And now he's loving & good brother!


 Majlis cukur jambul 7 hari selepas kelahiran.

  Majlis cukur jambul 7 hari selepas kelahiran.

 Atukanda










Aku Masih Penyokong Tegar ASI

| | 0 comments |

Wednesday, June 12, 2013

Bila dah stat ber-blog, memang kerjenya nak meng-update je la kan? Time update mestilah tengah2 malam tatkala 2 hero genius saya sedang lena di buai air-cond. Haha.

Just nak sharing mengenai apa yang aku praktikkan pada anak kedua ni. As usual, aku memang penyokong tegar ASI (Air Susu Ibu/ Susu Ibu). Sangat tegar sehinggakan aku tak sedar yang aku dah berjaya Bf Qaef sehingga 2 tahun. Alhamdulillah, rezki Allah utk Qaef dapat titisan emas ni. So utk Qashaf, konsep yang sama aku praktikan, cuma kali ni aku dapat bonus dimana Qashaf dapat combine botol dgn mudah. Wehooo.... memang lega la. Ikot pengalaman Qaef smp sekarang la no bottle at all & formula pon hampeh dia tak. Baru betul fully bf namanya. Ahaks~

Oleh kerana Qashaf boleh combine botol & direct feed, so bila balik kampung ja sakan la aku tinggalkan dia dengan tenang ja. Alahamdulillah rezki Qashaf murah, stok ebm pon banyak dan cukup terlebih2. Hopefully misi untuk Qashaf pon akan mencapai 2 tahun. InsyaAllah.

Ops! Ni je pic yg ada. Yg sblah tu jus Qaseh yg aku amalkan utk tenaga. Alhamdulillah.

Mummy kembali :)

| | 0 comments |
Wah...lama betoi tak ber-blog. Walau apa pun reasons, ianya tetap alasan. Semuanya alasan belaka.Walhal nak ber-blog seribu daya kan. Whut ever la mummy!

Nak diringkaskan cerita setelah sekian lama bertapa (mujur tak sampai setahun), aku dah pon selamat melahirkan seorang lagi hero! Alhamdulillah. Nama diberi, Qashaf Rizki bin Suheilfazri. Sekarang dah pon 5 month old. Cepat betui masa berlalu. Perasaan happy dapat hero lagi, even ramai yang respon, "boy lagi,kena beranak lagi la pas ni". So whut boy lagi? Rezki Allah kn? Memang nak anak 10 orang pon klo ada rezki. Hehe.Boy ka girl tak kisah la, asal sihat dan genius :)

So, readers. Chek-it-out my new hero :)


Nama: Qashaf Rizki bin Suheilfazri
Maksud nama: Qashaf (Anugerah Istimewa), Rizki (Rezeki)
Lahir: 30 Dec 2012
Lokasi: KBMC
Masa: 6.55 pm
Berat: 2.8 kg
Kelahiran: Normal




Pilihan untuk berpantang: Set Bersalin Tanamera

| | 2 comments |

Wednesday, December 05, 2012

Kali ni aku nak share pasal penggunaan set bersalin atau posnatal care set untuk ibu-ibu selepas bersalin. Kalu dulu aku menggunakan set bersalin dari Lessa Formula. Kali pertama pregnant memang tak tahu menahu sangat set apa yang sesuai, memandangkan sekarang ni banyak sangat set bersalin di pasaran. Masing-masing ada kelebihan dan khasiat tersendiri.

Pengalaman menggunakan set bersalin lessa formula masa tu main redah ja. Terpikat nak membeli sebab dari testimoni ramai yang mengatakan set ni penggunaannya cukup sampai 40 hari pantang. Tak membazir dan menjimatkan. Sebab kebanyakkan set lain banyak sangat jamu atau ubat yang terlebih-lebih dan tak terguna. Pengalaman guna set lessa formula ni bagi aku ok2 ja. Pil haruan dia bagus luka cepat baik, cuma aku pulak terkena sembelit. Barang-barang lain dalam set tu mcm krim sapu suma tu ok dan sedap diguna la. Harga 1 set termasuk tunku herba klo tak silap dlm RM370++ kot.


Untuk pregnant kali ini aku mulanya tercari-cari jugak set apa pulak yang aku nak cuba, Mulanya aku nak cuba set Nona Roguy (NR), memandangkan set ni agak femes, dan ramai yang kata klo amik set ni tak kena sembelit. Tapi problem lain yang aku dengar ramai yang amik set ni baby pulak yang terkena cirit, kebanyakkannya ramai yang mengahadapi masalah ni. Mungkin sebab set ni berasakan jamu dan tak sesuai untuk bayi yang menyusu. Oleh kerana aku memang berhasrat untuk menyusu baby aku sepenuhnya, so aku cancel-lah nak cuba set NR ni. Aku mula mencari set yang mesra breastfeed dan free *jamu. Jamu ni bagus sebenarnya untuk kesihatan dalaman kita, tapi untuk yang planning breastfeed memang tak sesuai untuk baby, risau baby akan panas dan perut meragam. Lagi pulak kalau anak terkena jaundis memang tak sesuai.

So cari punya cari aku pon terbaca 1 artikel dalam Pa&Ma, mengenai testimoni seorang ibu mengenai set bersalin Tanamera. Set ni macam baru la bagi aku, so apa lagi stat dari terbaca tu aku pun buat la reseach kaw2 punya la. Bila baca set ni free *jamu dan semua bahan2 dalam set ni berasaskan herba dan sesuai utk Bf mom. So bila dah masuk 7 bulan aku pun belilah dgn harga RM360. Apa yang best beberapa produk dalam set ni dah pun boleh diguna sejak hamil lagi. Aku dah pun stat guna dan hasilnya memang puas hati. Memang bau2 terasa bagai SPA dirumah. Harum....

Dalam set ni ada 11 item:
1. Feminine Herbal Wash
2. Herba Mandian
3. Tapel
4. Pilis
5. Bengkung
6. Teh Herba
7. Herba Massage Oil
8. Brown Soap
9. Lavender Spray
10. Herbal Body Scrub
11. Coconut Virgin Oil (VCO)

Produk yang boleh mula pakai semasa hamil ialah:

1. VCO- Mula pakai pada minggu ke-28 untuk urutan di bahagian premium, bertujuan untuk melembabkan dan melincirkan bahagian premium untuk memudahkan proses bersalin. Pada minggu ke-34 VCO boleh diminum 3 kali sehari bertujuan sebagai minyak selusuh untuk memudahkan proses bersalin. InsyaAllah. VCO ni jugak bagus untuk sapu pada perut untuk elakkan stretch mark.

2. Brown Soap- Ini yang sangat menjadi febret aku, bau herbal yang sangat harum. Sabun ni macam srub gak, bila pakai rasa badan betul-betul bersih dan boleh mengurangkan kesan-kesan hitam kulit di tengkuk, celah peha dan ketiak. Oleh kerana sedap sangat pakai sabun ni, aku plan nak borong lagi 3 ketul sebab aku memang guna setiap hari. Nak jimat punya pasal aku potong sabun ni jadi 3, 1 potong dapat la pakai dalam seminggu lebih. Kalau nak beli sabun ni secara asing, harga seketul RM15.

3. Herbal Massage Oil- Minyak urut herba, boleh la pakai klo ada sakit kaki ke pinggang ke. Memang best dan bau sangat harum. Minyak ni pon tak panas.

Ni je la yang aku dah stat guna, yang lain2 tu akan aku testimoni selepas guna semuanya habis nanti. Ini lah set yang aku beli, dapat free brown soap dan aku beli extra VCO.

Produk yang terdapat dlm set Tanamera

VCO & Herbal Massage Oil

Brown Body Soap (Kalau pakai confirm jatuh cinta la)




winzpink.blogspot.com


ShoutMix chat widget