Thursday, November 18, 2010

Family Recipe: Ayam Masak Merah

Untuk pertama kalinya Winzpink nak berkongsi resipi baru yang Winzpink cuba untuk juadah hari raya haji semalam. Hmmm... Sebenarnya juadah/ menu ini adalah resipi turun temurun yang sentiasa menjadi hidangan utama family Winzpink di hari raya. Ini adalah resipi dari Allahyarhamah Nenda dan diturunkan ke Obek dan kini Winzpink telahpun mencubanya. Winzpink juga ada selitkan gambar tp sumber dr internet, ini disebabkan semalam sibuk memasak terlupa pulak nak snap pic. Jom cuba, pasti enak :)

Gambar sumber dr Mr. Google


Hidangan untuk seekor ayam (1 keluarga)

Bahan-bahan:

Bahan A (Kisar)
-5 ulas bawang besar
-3 ulas bawang merah (kecil)
-3 labu bawang putih
-Halia (besar ibu jari)
-Lengkuas (besar ibu jari)
-3 batang serai

Bahan B
-Seekor ayam
-5-10 biji ubi kentang
-Daun kunyit
-Daun pandan
-6 biji bunga lawang
-2 batang kulit kayu manis
-Tomato paste/puree (1/2 tin)
-Santan (1 kotak kecil)
-Sedikit air
-Gula & garam (utk perasa)

Cara-cara:
-Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar sehingga pecah minyak dan naik bau,
-Masukkan bunga lawang dan kayu manis
-Masukkan tomato paste/puree dalam anggaran 1/2 tin (agak2 kemerahannya),
-Masukkan santan,
-Masukkan sedikit air,
-Gula dan garam sebagai perasa,
-Masukkan daun kunyit dan daun pandan,
-Setelah rasa dah sebati bolehlah masukan ayam dan ubi kentang,
-Tunggu sehingga ayam betul2 masak dan kentang empuk, bolehlah dihidangkan. Pasti enak !

Contoh hidangan yang sesuai dimakan bersama ayam masak merah.
(Gambar sumber dr Mr. Google
)

p/s: Resipi ini sesuai dimakan dengan nasi tomato atau nasi briani. Untuk resipi seterusnya, insyaAllah Winzpink akan berkongsi resipi nasi tomato pula :)

*Selamat mencuba :)

No comments:

winzpink.blogspot.com


ShoutMix chat widget